14.12.2024, Cumartesi Bir sayfa geri gitAnasayfaya gitBir sayfa ileri gitFavorilere ekleBu sayfayı yazdır    
 
Branşlar :
  • İnfeksiyon Hastalıkları
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Kardiyoloji
  • Psikiyatri
  • Genel Cerrahi
  • Estetik ve Plastik Cerrahi
  • Ortodonti
  • Diş Sağlığı
  • Akupunktur




  •  
    Burun Estetiği


                                               BURUN ESTETİĞİ (Aesthetic Rhinoplasty)
         Sosyal yaşamda kişiler arası ilişkilerde, vücudun en dikkat çeken kısmı yüz olup bunun da en belirgin bölümü burundur. Burnun fiziksel görünümünün  insanlar tarafından bu derece önemsenmesinin sebebi sosyal ilişkilerde yaratacağı düşünülen etkidir. Bu fiziksel görünümün düzeltilebilir olması burun estetiği ameliyatlarını en sık istenen kozmetik operasyon yapmıştır. Umulan yalnız bir görünüm düzeltilmesi olmayıp oluşturduğu psikolojik sorunu da çözümlemektir. Solunum işlevinin iadesi de gözetilebilecek amaçlardandır.
                    Genel kabul gören yüz estetik oranlamasına göre; yüzün genişliği uzunluğunun dörtte üçüdür. Burun, uzunluğuna yüzü üç eşit parçaya böler. Burnun uzunluğu kulağın uzunluğuna eşittir.
    Burnun aksı kulağın aksına paraleldir. Burnun genişliği yüzün genişliğinin beşte biri kadardır. Yine burnun genişliği bir gözün genişliği kadardır. Burnun üst dudakla yaptığı açı doksan-yüzbeş derecedir.
            Plastik cerrahlar; hayalci, kararsız, mükemmeliyetçi, gizli ameliyat olmak isteyen, psikolojik tedavi gören, beklentilerini bilmeyen, şımarık, estetik bağımlısı ve sadece ameliyatla toplumsal ilişkilerini düzelteceğine inanan kişileri estetik cerrahi açısından uygun hasta olarak kabul etmezler.
            Burun estetiği operasyonu, burnun gelişimini tamamladığı çağlarda yapılabilir. Operasyon sedasyonlu lokal anestezi ( yerel-bölgesel uyuşturma ) ya da genel anestezi ( narkozla uyutma ) altında yapılabilir. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda aynı gün hasta evine gönderilebilirken genel anestezi almış hastalar en az bir gün süreyle hastanede tutulurlar. Operasyon süresi 1-1.5 saattir. Ön hazırlık sürecinde hasta muayene edilmeli, genel sağlık durumu değerlendirilmeli, fotoğrafı çekilmeli ve ayrıntılı bilgilendirilmelidir.
            Hasta operasyondan önceki 2 hafta içersinde sigara içmemeli ve güneş banyosu yapmamalı, 7-10 gün içersinde aspirin kullanmamalı ve E vitamini almamalı, en az 1 gün alkol tüketmemelidir. Operasyondan önceki gece saçlarını - yüzünü yıkamalı ve makyaj yapmamalıdır. Ameliyat öncesinde 3-4 saat aç kalmalıdır.
            Operasyon sonrasında beslenme önce sıvı diyetle başlar ve tolere edilebilen en erken zamanda düzenli diyete geçilir. Bu süreler genel anestezi altında ameliyat olanlar için daha uzundur. Ameliyat sonrası rahatsızlık yoğun değildir. İlaçlara iyi cevap verir. Ağrı minimaldir. Burun içine konulan tamponlar yapılan işleme göre 1-3 gün içinde alınırlar. İlk 3 gün içinde burun akıntıları normaldir.  Burun alçısı 7-10 gün sonra alınır. Bu tarihten sonra çoğu kişi düzenli aktivitelerine ya da işine geri dönebilir. Göz çevresindeki morluk ve şişlikler 1-3 hafta içersinde düzelirler. Kontakt lens kullanımına opersyondan hemen sonra başlanabilirken, gözlük en az 3 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Bireysel sporlar 4-6 hafta, vücud teması gerektiren sporlar 2-3 ay yapılmamalıdır. Operasyon genellikle burun deliği içinden gerçekleştirilir ve herhangi bir görünür ize sebep olunmaz. Bazı durumlarda ( açık teknik kullanımı, burun kanatlarının daraltılması vb. ) kullanılabilecek dikişler 5. günde alınırlar.  
             Burun estetiği sonrası erken dönem problemleri nadir ve hafiftir. Uzun dönem problemleri olarak; istenilen konfigürasyonun sağlanamaması ve simetri kusurları sayılabilir. Burun ucu şekil bozuklukları, burun sırtında yetersiz ya da aşırı düzeltim, burun-dudak açısının ayarlanamaması, asimetri ve nefes almada zorluk karşılaşılabilecek diğer sorunlardır. Bunlar için düzeltici yaklaşımlar her zaman mümkündür. Hastanın bilmesi gereken ilk noktalar; burun estetiğinde son şeklin en az 6 ay sonra ortaya çıkacağı ve bu zaman beklenilmeden yeni operasyonda ısrarcı olunmaması gerektiğidir. Her ameliyat bir öncekinden zordur ve hastanın en büyük şansı ilk ameliyatıdır. Yine de bütün bunlar iyi bir hekim ve hastanın sık karşılaşmayacağı durumlardır. Günümüzde burun estetiği operasyonları başarıyla yapılmaktadır ve bu operasyonları talep edenleri plastik cerrahi mutlu edecek durumdadır.
                                                                                                    Op.Dr. Ercan Yavuz
                                                                                       Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

    Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
    Dr. Ercan Yavuz

    . ..Anket.. .
    Her branş için soru-cevap bölümü bulunmaktadır. Soru-Cevap bölümünü takip ediyor musunuz?
    Her gün
    Her hafta
    Arasıra
    Hayır



     
     
    ©2001 GülNet İnternet Hizmetleri - info@gul.net.tr